Hilde Alma 'Surhúster om utens'

Deze nieuwe rubriek in de Grutte Gelf kwam bij mij op toen ik, Beitske, aan het kijken was op social media. Soms kom je een persoon tegen van vroeger en denk je ’hoe zou het toch zijn met hem/haar’. Ik dacht dat is wel leuk voor in het dorpsblad, een oud Surhúster vragen hoe het nu met hem/haar gaat en dan maakt het niet uit waar diegene woont, in Nederland of het buitenland. Inmiddels had ik voor de Grutte Gelf zomereditie al contact gehad met twee personen die hier wel aan mee wilden werken. In deze editie een jonge vrouw die haar leven heeft opgepakt in een ander land.

Naam: Hilde Alma

Leeftijd: 24

Verliefd, verloofd, getrouwd: Verliefd!

Waar woon je nu: Ik woon op dit moment in Växjö, een middelgrote stad in het zuidoosten van Zweden.

Wat heeft jou daar gebracht? In 2018 kreeg mijn toenmalige vriend een baan aangeboden in Oskarshamn, een kustplaatsje in het oosten van Zweden. Ik besloot toen met hem mee te gaan, omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Op een gegeven moment kwam deze relatie tot een einde, maar ik besloot in Zweden te blijven wonen. Ik had de taal geleerd, vrienden gemaakt, was bezig met een opleiding en wilde graag verder studeren in Zweden. Toen ben ik naar Växjö verhuisd om daar aan een studie aan de universiteit te beginnen.

Wat doe je nu? Op dit moment ben ik bezig aan het laatste jaar van “Integration- och mångfaldsstudier”, letterlijk vertaald “Integratie en culturele diversiteit-studie". Een hele interessante en actuele opleiding, maar volledig in het Zweeds. Daarnaast heb ik een bijbaantje bij de studentenvakbond.

Wat zijn jouw fijne herinneringen aan Surhuizum? Ik heb altijd fijne herinneringen overgehouden aan mijn tijd op de JLS en het dansen bij SVS, maar ook dingen als de Spulwike en bezoekjes aan “Hielke de Molkboer” en Bakkerij Wouda samen met Beppe Hil zal ik nooit vergeten.

Wat was je favoriete plekje in Surhuizum? Onder de grote boom bij pake en beppe op it Súd 6!

Heb je nog contact met mensen (vrienden, familie) in Surhuizum? Een deel van mijn familie woont nog in Surhuizum dus daar heb ik wel eens contact mee, en verder vind ik het altijd leuk om een rondje door Surhuizum te rijden als ik in Nederland ben.

Wat wil je verder nog kwijt: Ik zou graag iedereen die er wel eens over na heeft gedacht een tijdje in het buitenland (voor sommige mensen kan dat ook al buiten Friesland zijn, haha) te gaan wonen willen inspireren deze stap te zetten als je daar de mogelijkheid tot hebt. Hoe veilig en vertrouwt het ook voelt om in je bekende bubbel te blijven hangen; je leert zoveel meer over jezelf en de wereld als je er op uit durft te gaan en daardoor nieuwe mensen, talen en culturen leert kennen. Probeer het eens, het leven is te kort om te blijven dromen en je kunt altijd weer terug mocht het niet bevallen!

Denkt u na het lezen van deze bijdrage:  ‘Och, je zou die en die eens moeten vragen’, of iemand uit uw familiekring die ergens anders woont? Mail ons dan op redactie@gruttegelf.nl! Dan kunnen wij vragen of diegene mee wil werken aan onze rubriek.