Sjoerd Kooistra ontwerpt ambtsketting kinderburgemeester

Het cijfer acht - symbool voor verbinding - staat centraal in het ontwerp van de nieuwe ambtsketen voor kinderburgemeester Lisanne Hiemstra van de gemeente Achtkarspelen. Ontwerper Sjoerd Kooistra uit Surhuizum legt uit hoe hij tot het winnende ontwerp van de kleurrijke ambtsketting is gekomen.
De ketting - samengesteld uit diverse typografische achten gemaakt van gerecycled plastic - ligt op tafel bij de ontwerper thuis. De 11-jarige kinderburgemeester Lisanne ziet ‘m voor het eerst en vindt ‘m heel mooi.

Sjoerd legt uit wat zijn uitgangspunten waren bij het ontwerpen van de nieuwe ambtsketen. “Het cijfer acht heeft de vorm van een schakel en staat symbool voor verbinding. De kinderburgemeester is immers de verbinder tussen de burgemeester en de kinderen van Achtkarspelen. De verschillende achten in diverse kleuren verbeelden alle kinderen in al hun verscheidenheid. Maar de acht komt ook voor in het woord achting, in groep acht en is representatief voor de acht oorspronkelijke karspelen, waar de gemeente Achtkarspelen haar naam aan heeft ontleend: Augustinusga, Buitenpost, Drogeham, De Kooten, Kortwoude, Lutkepost, Surhuizum en Twijzel”, zo legt de Surhuizumer ontwerper uit.

De ambtsketen werd donderdagavond 17 november tijdens de raadsvergadering officieel gepresenteerd. “Ik vind de ambtsketen heel kleurrijk en vind de betekenis erachter heel mooi. Ik wil namelijk alle kinderen vertegenwoordigen in Achtkarspelen, ook de kinderen die het moeilijk hebben doordat ze minder te besteden hebben of gehandicapt zijn. Voor die kinderen wil ik me vooral inzetten. En de kleuren van de ketting geven de verscheidenheid mooi weer”, aldus de eerste kinderburgemeester van Achtkarspelen, die voor een jaar is gekozen en daarna de keten zal doorgeven aan haar opvolger.

Sjoerd werkt als ontwerper en art director, maar vindt het leuk om zo nu en dan zelf kunstprojecten op te pakken onder de naam Studio a heart that works. “Het is leuk om impact te kunnen maken vanuit een klein dorpje als Surhuizum.”

Voor de productie heeft Sjoerd de samenwerking gezocht met het nieuwe bedrijf Heart4Green. “Het bedrijf uit Surhuisterveen levert producten die ecologisch zijn geproduceerd, dus zonder gebruik te maken van chemische toevoegingen en methodes die schadelijk zijn voor mens, dier en milieu. Heart4Green heeft vervolgens een studente van NHL Stenden gevraagd de ketting te produceren. De ketting is gemaakt van gerecyclede doppen, die per kleur zijn omgesmolten tot een grote pannenkoek en daaruit zijn de achten in verschillende vormen gesneden met een laser. De hanger is een 3D print gemaakt van afval van MCL uit de coronatijd.” (Foto’s: Jildouw Struiving)

Dit artikel van Yke Bremer is overgenomen uit De Feanster.