Sjoerd Kooistra genomineerd voor de Vredeman de Vriesprijs

Ontwerper Sjoerd Kooistra maakt kans op de Vredeman De Vries Vormgevingsprijs 2021. Kooistra is met zijn ontwerp van een huisstijl voor de Fryske Brouwerij Bûsdoek  één van de zes genomineerden.

De Friese identiteit vormt de basis van het ontwerp van Bûsdoek. Dat levert een huisstijl met een bijzonder imago op. Aan de basis van het ontwerp staat een karakteristieke, eigenzinnige en originele letter. De naam Bûsdoek refereert aan de eerste productie van het bier waarbij een zakdoek als zeef werd gebruikt. De Friese identiteit wordt versterkt door het gebruik van de Friese taal.

In het juryrapport lezen we dat: “Bier hoort helder te zijn en dat zijn deze ontwerpen ook. Naast Friese taal wordt ook klare taal geschonken. Binnen de krappe marges in de markt valt dit sympathieke ontwerpwerk wel op door de samenhang, consequentheid en het frisse kleurgebruik. Ook de zorgvuldige overwegingen om zo weinig mogelijk materiaalverlies te hebben bij de productie van de verpakking is bij dit ontwerp waardevol. Door volmondig te kiezen voor het gebruik van de Friese taal op etiketten, viltjes en verpakkingen wordt Bûsdoek een product dat op eigentijdse wijze vormgeeft aan een streekproduct.”