Schommelpraat met Welmoed Elzinga

De landelijke verkiezingen komen eraan. Ieders stem telt, wordt er altijd gezegd. (Helaas) mogen kinderen niet stemmen, maar dat betekent niet dat ze geen mening hebben. Welmoed Elzinga (10) vertelt hoe zij Surhuizum beleeft en hoe Surhuizum nog mooier kan worden. “Het zou mooi zijn als die weer terugkomt.”

Waar kunnen we jou vinden in Surhuizum?
Zo groot is Surhuizum niet, maar Welmoed is op verschillende plekken in het dorp te vinden. “Hier in de speeltuin, De Delfeart voor Streetdance, CBS Johannes Looijengaskoalle en ús STEK. Vanavond is ús STEK weer open“”, vertelt Welmoed. Er is veel te doen. “Filmpjes kijken, tafelvoetballen en darten.” Het belangrijkste is het snoep dat er te krijgen is: “Snel naar binnen om snoep te kopen en op te eten.”

Niet iedereen heeft een pretpark achter in hun tuin
Zijn er genoeg voorzieningen in de buurt?

Op de basisschool mist wat. “Vroeger was er een groot blauw klimrek, maar die is weggehaald. Dat vond ik echt heel jammer. Het zou mooi zijn als die weer terugkomt.”

Bij de buren is het gras altijd groener
Kom je weleens over de grens bij een ander dorp spelen? 

“Laatst waren we met zijn allen naar de kermis gegaan in Surhuisterveen. Ook gaan we wel eens op de fiets naar het zwembad de Wettervlecke.”

Groener, groter of gezelliger?
Wat kies jij voor Surhuizum?

Groter: “Een heel groot klimrek zou wel tof zijn!”

Over groener gesproken. “Met de sponsorloop op school hebben we geld opgehaald voor een vernieuwend schoolplein. In december zouden ze beginnen met renoveren. Ze willen het plein ook groener maken, het schoolplein heeft nu te veel tegels.”

Met de gezelligheid in Surhuizum zit het wel snor. Voordat de schoolbel gaat wordt het een en ander al besproken om af te spreken. “We verzinnen van tevoren wat we gaan doen en spreken een plek af om te verzamelen.”

Wat had je in Surhuizum gebouwd als je miljardair was? 
Daar hoeft niet lang over nagedacht te worden. “Een nieuw klimrek”, natuurlijk. Maar dan is het geld nog lang niet op. “Mmm, doe er dan nog maar een kabelbaan bij.”

Van de behoudende leer zijn
Wat moet absoluut niet verdwijnen in Surhuizum? 

“De balkenspringer”, riep ze volmondig uit. Een tijdje terug is het verplaatst voor de Doarpstsjerke. “Met school hebben we de onthulling van de plaquette bekeken.” Welmoed begon haar kennis over de Balkenspringen te vertellen. “Het verhaal erachter vind ik interessant”.

Niek Wassink