RTV NOF op bezoek bij Siep Folkerts

Voor het programma ‘Bijzondere Hobby’s’ was RTV NOF enkele weken geleden op bezoek bij Siep Folkerts. Siep is al jaren postzegelverzamelaar. Hij heeft de verzameling vroeger van zijn vader overgenomen en ondertussen uitgebreid naar ongeveer 150.000 postzegels vanuit alle landen en continenten.

Siep begon al op vroege leeftijd met het verzamelen van postzegels, maar verloor in de pubertijd deze hobby wat uit het oog. Pas in de jaren 1982/1983, toen hij correspondentie kreeg uit Zuid-Afrika, werd zijn aandacht weer gevestigd op de fraaie postzegels met wild foto’s uit dit Afrikaanse land. 

Deze hobby heeft hij niet van vreemden, want ook zijn vader was een fervent verzamelaar van postzegels. Na zijn overlijden kreeg Siep zijn uitgebreide verzameling met postzegels van over de hele wereld in handen. Langzaam breide Siep de collectie verder uit. En nu hij wat meer tijd omhanden heeft, krijgen alle postzegels die nog her en der in een zakje of doosje liggen een mooi plekje in de collectie.

Van alle postzegels in zijn collectie, zijn die uit Zuid-Afrika toch het meest favoriet. Vooral die met de wildfoto’s van de Big Five zijn volgens Siep prachtig mooi.

Vroeger waren dit soort verzamelingen veel geld waard, maar tegenwoordig is dat wel anders. Waar je in de vijftiger jaren van de vorige eeuw voor een postzegel omgerekend soms 60 euro voor moest betalen, mag je er tegenwoordig blij mee zijn als je bij verkoop er nog 2,50 euro voor krijgt. En misschien soms nog wel minder.

Je moet het volgens Siep dan ook niet in de waarde van de postzegels zien, maar in het plezier dat je aan je hobby beleefd. Er worden tegenwoordig heel wat postzegels en collecties te koop aangeboden. De postzegelverzamelaar blijft dan ook een vergrijzend ras.

Ondanks dat het een vergrijzend ras is, denkt Siep niet aan stoppen. Zolang hij alles nog goed kan zien en hij er nog steeds van geniet, hoop hij dit nog lang te mogen doen.

De hele aflevering van ‘Bijzonder Hobby’s’ met Siep Folkerts kun je terug zien bij RTV NOF via deze link: https://www.rtvnof.nl/video-postzegelverzamelaar-siep-folkerts-uit-surhu...

Kornelis van Dekken