Rijpma Siersmederij ontwerper en maker gedenkteken Piet Paulusma

Zondag 19 maart was de onthulling van het monument ter ere van Piet Paulusma op de Cauberg in Valkenburg. Op maandagavond 20 maart zat ik aan tafel bij de maker van dit monument: Rijpma Siersmederij.

Ik vroeg hoe ze aan deze opdracht kwamen. Joop Atsma (Surhuisterveen) nam contact op met ons bedrijf in opdracht van de manager van het Park Landal Kasteeldomein De Cauberg in Valkenburg. Het initiatief voor dit monument kwam van Joop Atsma en Gert Veenhuizen, manager van het vakantiepark Landal Kasteeldomein op de Cauberg.

Uit diverse berichten in kranten en websites: Piet Paulusma deed honderden weersvoorspellingen vanaf deze locatie, een locatie waar hij zelf graag kwam met zijn gezin. Daarnaast betekende Piet Paulusma veel voor de regio vooral toen hij veel aandacht besteedde aan de Limburgse watersnoodramp in 2021. Verder was hij mede initiator voor een inzamelingsactie die een paar miljoen opleverde.

Gert Veenhuizen was een vriend van Piet Paulusma en hij kende Joop Atsma ook. Het idee voor een zonnewijzer kwam dan ook van hen. De zonnewijzer werd gemaakt door Fokke Rijpma, zoon van Gerlof. Gerlof plaatste zelf twee weken geleden het gedenkteken, de zonnewijzer kreeg een mooie plek bij de entree van het park. Hij werd hiervoor uitgenodigd door Gert Veenhuizen en mocht dat weekend in een huisje op het park verblijven.

Gerlof werd door diverse media benaderd maar wilde niet in het nieuws omdat hij vond dat de aandacht uit moest gaan naar Piet Paulusma. Voor de Grutte Gelf maakte hij een uitzondering.

Gerlof zorgt vaak voor de plaatsing van de diverse opdrachten terwijl zoon Fokke deze maakt. Naast de diverse werkzaamheden die ze doen met nog 1 medewerker, hebben ze ook zzp’ers in dienst die bijvoorbeeld zorgen voor metsel- en voegwerk. Maar meestal zorgen ze zelf van begin tot einde voor de vervaardiging van hun producten. Deze producten bestaan uit sierhekwerken, schoorsteenkappen, balkonhekken, inrijpoorten, nostalgische lampen en zelfs sportartikelen zoals voetbalgoals en korfbalpalen.

Bent u nieuwsgierig geworden? Siersmederij Rijpma heeft een eigen website www.rijpma-siersmederij.nl Maar u kunt ze ook vinden op Facebook. (Foto's: Rob Oostwegel en Landal Kasteeldomein De Cauberg)

Beitske Tjeerdsma-de Vries