‘Meneer van Doezum’ heeft twee nominaties op zak

De verkiezing voor de Filmleraar van het Jaar 2022 is los! De zeven genomineerde filmleraren uit alle uithoeken van het land zijn bekend, van Vlissingen tot Buitenpost. Daar, in Buitenpost, werkt Hendrik Atze van Doezum, de filmleraar uit Surhuizum (is nieuw komen wonen op de Bonhommestrjitte) die namens het Noorden en het CSG Lauwers College ten strijde trekt voor de landelijke titel. Daarnaast is hij in de running voor Geschiedenisdocent van het jaar. Dit is een samenwerking van NTR en het Nationaal Archief.

Dit is wat de jury over deze bevlogen geschiedenisdocent schreef: ‘Hendrik Atze brengt geschiedenis tot leven door te starten bij de leerlingen en het hier en nu en door authentiek foto- en filmmateriaal te gebruiken. Op deze manier kunnen leerlingen zich verplaatsen in andere tijden en personen. Hendrik Atze is een echte verhalenverteller, speels, grappig en vol vuur. Zijn goed bekeken YouTube-kanaal, met persoonlijke vlogs, is een aanrader voor alle geschiedenisdocenten in Nederland.’

Hendrik Atze is naast docent geschiedenis ook leraar godsdienst. Dertien jaar geleden had hij als brugklasleerling nooit gedacht dat hij later voor de klas in hetzelfde gebouw zou staan. “Zelf was ik altijd een fanatieke filmkijker. Eigenlijk is het filmen uit nood ontstaan toen we tijdens de coronaperiode online les moesten geven. Toen besloot ik met mijn telefoon korte vlogs te maken die inspeelden op de huidige tijd. Mijn eerste vlog ging over de astronauten van de Appollo 11 die in quarantaine moesten vanwege een eventueel maanvirus. Bij het maken hiervan ben ik geïnspireerd door de bekende youtuber Casey Neistat.”

Het was voor Hendrik even wennen om zelf in beeld te zijn, maar door de pakkende en persoonlijke aanpak sloegen de filmpjes enorm aan bij zijn leerlingen. Ook ouders gaven hem complimenten vanwege zijn originele aanpak. Het is nu tot 16 november afwachten of hij beide prijzen in de wacht zal slepen.