Herstelwerk kerktoren afgerond

Wethouder Sierd Vegelin van Achtkarspelen en Durk Bijlsma van HB Bouwbedrijf. Foto: Koos Scherjon

Met het terugplaatsen van de opnieuw vergulde haan door wethouder Sierd Vegelin, werd woensdag 7 juni symbolisch het herstelwerk aan de kerktoren afgerond. Het herstelwerk aan de de gemetselde spits was nodig omdat die te veel vocht opneemt, met afbrokkelend steen tot gevolg.

De toren werd de afgelopen maanden grondig aangepakt en heeft nu een koperen goot gekregen om het water af te voeren, wat het probleem moet verminderen. Hoewel de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed er een negatief advies over gaf, vond de gemeente Achtkarspelen dat hij er toch moest komen.

“In bysûndere klus op bysûndere hichte”, zei wethouder Vegelin. “Wy ha it waar no mei, mar ik ha hjir yn it foarjier ek stien en doe waaide it folle mear.” De vrijstaande toren is met een luchtboog verbonden met het schip. De Surhuizumer toren is een van drie kerken in Fryslân met een gemetselde spits. Zo’n bijzondere constructie levert ook de nodige uitdagingen op.

“Der sitte kloastermoppen ûnder. Dy binne hiel sêft en nimme wetter op. Yn de winter hiene wy oan de binnenkant mear wetter as oan de bûtenkant fan de tsjerke”, legt gebouwspecialist Riemer van der Molen út. Die zijn nu vervangen door stenen.


Het nieuwe, koperen watergootje. Foto: Jilmer Postma

De toren had bovendien geen druipranden, waardoor het regenwater van de spits naar binnen liep. “Wij hebben nu druipranden aangebracht, zodat het regenwater beter kan worden afgevoerd. En er is opnieuw gevoegd. De toren kan nu weer 25 jaar vooruit.”


De Doarpstsjerke met de toren in de steigers. Foto: Koos Scherjon