Gemma van der Werff en Carola van Dijk afgereisd naar WK Acrogym in Bakoe

Het zijn spannende dagen voor acrogymnasten Gemma van der Werff (16, onder) uit Surhuizum en Carola van Dijk (12, boven) uit Drachten. Het duo is zondag 27 februari afgereisd naar Bakoe in Azerbeidzjan om mee te doen aan het WK Acrogym 2022, die van 3 tot 13 maart worden gehouden.

“We hebben er heel veel zin in”, vertellen Carola en Gemma een paar dagen voor hun vertrek aan de Leeuwarder Courant. Ze vormen al twee jaar een acrogym duo en het klikt samen. “We zijn allebei vrolijk, maar wel fanatiek. Acrogym is een combinatie van dans en acrobatiek, waarbij je allerlei elementen uitvoert zoals handstanden en salto’s. Ik ben als oudste de onderste partner”, vertelt Gemma. “Ik til Carola op die veel lichter is en zo voeren we de oefeningen samen uit als duo.”

Het acroduo heeft de afgelopen maanden druk getraind in Marum bij de topsportstichting Acro Academy Noord Nederland (AANN). Meer dan drie uur per dag en vijf of zes dagen per week oefenden ze samen om zo goed mogelijk voor de dag te komen voor Nederland op het WK in de klasse A Junioren-1.

Het is de eerste keer dat Gemma en Carola uitkomen in de klasse Junioren. “We willen zo hoog mogelijk eindigen natuurlijk. Het is nog moeilijk om in te schatten hoe we het gaan doen, omdat we net van de jeugd naar de junioren zijn gegaan. We hopen de finale te halen. We moeten dan bij de beste tien teams komen van de 35 teams die in de Junioren klasse uitkomen”, legt Gemma uit. “Daar gaan we voor.”

Bubbel
Dat de acrogymnasten en hun gezinnen alles over hebben voor acro, blijkt wel uit het feit dat Gemma de laatste week voor vertrek bij Carola in Drachten logeert om de kans op corona zo klein mogelijk te houden. “In verband met de voorjaarsvakantie is dat goed mogelijk. We willen heel voorzichtig zijn, want voor de reis naar Bakoe moeten we een negatieve pcr-test overleggen. We proberen de contacten met anderen tot een minimum te beperken. We zitten nu al in een soort bubbel.”

Geen publiek
Helaas is er door de corona geen publiek toegestaan bij het WK, aldus moeder Gonda van der Werff. Ze zou samen met haar man afreizen naar Bakoe, maar hoorden pas op 7 februari dat er geen toeschouwers bij de wedstrijden aanwezig mogen zijn. “Dat is wrang. We waren graag mee gegaan, vooral omdat het de goede kant uit lijkt te gaan met corona. De moeder en zus van Carola gaan wel mee, omdat ze nog maar 12 jaar is. Maar ze mogen dus helaas niet bij de wedstrijden aanwezig zijn.”

Maar het belangrijkste is dat de meiden, die al jaren dag in en dag uit trainen, aan het WK meedoen, benadrukt moeder Gonda. “Ze hebben hier heel hard voor getraind. Als gezin werk je daar natuurlijk ook aan mee door ze naar de trainingen te brengen en zo. Gelukkig kunnen we nog wel face-timen, maar knuffelen of met een zoen afscheid nemen zit er niet in. We moeten verstandig zijn voor de meiden. Ze doen er alles voor. Ze genieten er ook van en we hopen dat ze heel hoog eindigen in Bakoe.”