De Balkespringer eindelijk thuis

Het kunstwerk De Balkespringer in Surhuizum is verplaatst. Wethouder Max de Haan en leden van Plaatselijk Belang Surhuizum heetten op 24 maart De Balkespringer welkom op zijn nieuwe plek, aan de Doarpsstrjitte voor de Doarpstsjerke, waar hij in 1617 de sprong waagde.

Oorspronkelijk stond het beeld bij de ingang van de gymzaal. Later is het dorpshuis De Delfeart op deze locatie gebouwd waarna het beeld wat op een ongelukkige locatie stond; aan de achterzijde. Veel dorpsgenoten, en in het bijzonder de heer Harmen Scheepsma, hebben zich ingezet voor een nieuwe, passende plek. Helaas overleed hij begin dit jaar en heeft hij de verplaatsing van De Balkespringer niet meer mee kunnen maken. De grote wens van Plaatselijk Belang was een locatie bij de kerk. Het beeld grijpt namelijk terug op de legende van De Balkespringer. Deze Knilles Egberts zou tijdens de bouw van de kerk in 1617 van de ene balk naar de andere zijn gesprongen.

Bij de locatiekeuze en de werkzaamheden is de maker van het beeld, kunstenaar Frans Ram, nauw betrokken geweest. De constructie waarop De Balkespringer zit is aangepast en het beeld heeft een onderhoudsbeurt gehad.

Op de foto v.l.n.r.: Kunstenaar Frans Ram, Wethouder Max de Haan, Sita Dotinga (voorzitter Plaatselijk Belang), Aafke Rijpma (algemeen bestuurslid Plaatselijk Belang)

Bekijk hier de foto's van de onthulling in 1984 en de verplaatsing in 2021