Achtste editie Slach om ’e Toer treft prima wandelweer

Op de laatste vrijdag van het jaar stond in Surhuizum de wandeltocht Slach om ’e Toer weer op het programma. Ruim voor de start om 8.30 uur hadden de eerste wandelaars zich al ingeschreven bij het startbureau. Zij werden voor vertrek kort toegesproken door hoofdtrainer Henk de Jong van De Graafschap. In het dorpshuis was net als voor een voetbalwedstrijd een lichte spanning voelbaar, zei De Jong. De Jong had niet verwacht zoveel wandelaars in Surhuizum te mogen begroeten. Nadat hij vanaf drie had afgeteld mochten de eerste wandelaars op pad gaan. Ruim 170 wandelaars liepen de route van 30 km. Een half uur later werden ook de wandelaars van de 20 km uitgeleide gedaan door trainer De Jong. Bijna 360 wandelaars hadden zich voor deze route ingeschreven. En vanaf 9.30 uur konden ook de wandelaars aan de tocht van 10 km op weg naar Surhuisterveen. In totaal hadden deze ochtend 970 mensen de wandelschoenen aangetrokken voor een wandeling door de Noardelike Fryske Wâlden.

De route dit jaar voerde vanuit Surhuizum door de buurtschappen Ophûs en Koartwâld naar Surhuisterveen. Omdat de temperatuur net boven het vriespunt lag zorgde dit bij het opkomen van de zon voor enkele gladde stukken op de route. Door de ‘fûgeltsjesbuert’ kwamen de wandelaars bij de eerste stempelpost die was ingericht bij houthandel Schuilenga. Na een warme beker koffie of thee en een snee krentenbrood liepen de wandelaars naar Harkema, waar de korte afstand de Feansterfeart overstaken, terwijl de lange afstanden via de haven naar Boelenslaan liepen. Door ‘de wyken en reden’ waren de wandelaars van de 20 en 30 km in Houtigehage aangekomen waar in de zuipkeet bij de familie Bosma een stempelpost was ingericht. Na de rust vervolgden de wandelaars hun weg via een natuurpad tot aan de Mûntsegroppe, hier maakte de 30 km nog een rondje richting Eastermar, waar men nog twee stempelposten tegenkwam bij Paviljoen de Leyen en Motorcamping ’t Witveen om vervolgens weer op de route van de 20 km aan te sluiten. Deze liep via de Mûntsegroppe richting Harkema om via de Krúswei bij het café van de familie Van der Tuin op de Turfloane uit te komen. Het café was na 27 jaar speciaal voor deze dag weer opengesteld om als stempelpost te dienen. Ook de 10 km kwam langs de Feansterfeart bij het café terecht. Hier werden de wandelaars gastvrij ontvangen met warme chocolademelk en oliebollen, alvorens de laatste kilometers af te leggen. Door de drassige weilanden kwam men via de stal van de familie Van Dijk weer in Surhuizum terecht. Met de laatste meters om De Delfeart heen, kon men bijna de warme snert ruiken die voor de wandelaars klaar stond bij de finish. In het dorpshuis kreeg men de laatste stempel en een mooie medaille als aandenken aan de wandeltocht.

Nadat even na vier uur ook de laatste wandelaars binnen waren, kon het bestuur terugzien op weer een zeer geslaagde editie van de Surhúster kuiertocht, die ook dit jaar door de inzet van de vele vrijwilligers weer in goede banen werd geleid. Mede door hun inzet en de bijdrage van de vele sponsoren is Slach om ’e Toer uitgegroeid tot een vaste waarde op de landelijke wandelagenda. Mocht u ook eens mee willen lopen of weer mee willen doen, dan kan dat op vrijdag 28 december 2018. Hou voor meer informatie en foto’s van de tocht onze website in de gaten: www.slachometoer.frl of volg ons op Facebook en Twitter via slachometoer.

Bekijk hier alle foto's

Slach om 'e Toer, Kornelis van Dekken