Feestelijke heropening buurtgebouw Surhuizumermieden

Hoe open je op feestelijke wijze een gerestaureerd oud buurtgebouwtje met 1 deur, zitplek voor 40 mensen terwijl je 100 verwacht en je wilt dat het resultaat van je harde werk nog wel goed te bezichtigen is?

De buurtvereniging De Mieden in Surhuizum heeft op creatieve manier laten zien hoe dat mogelijk is. Afgelopen zaterdag 23 juni arriveerde een T-Ford uit het begin van de vorige eeuw aan de Miedwei 46. Een mooie verwijzing naar de bouw in 1928, toen de helft van de auto’s wereldwijd een T-Ford was. De auto werd bestuurd door één van de meest actieve vrijwilligers. In de auto zaten de voorzitter en de penningmeester van het bestuur en de toenmalige wethouder die het bestuur een aantal jaar geleden op het spoor heeft gezet van de subsidie regelingen, Marten van der Veen. Van de gemeente Achtkarspelen was wethouder Max de Haan aanwezig, die de eer gaf aan de vorige wethouder om de openingshandeling te verrichtten. Beiden hebben de buurtvereniging geholpen met raad en daad.

Het volledige bestuur van de buurtvereniging was gekleed in kleding van die tijd en de voorzitster gaf een prachtige toespraak over de geschiedenis van het gebouw en de restauratie. Daarna sprak Marten van der Veen over hoe deze mienskip altijd de handen uit de mouwen steekt, zodat ze eigenlijk geen mouwen nodig hebben en hij daarom dit initiatief steunde. Daarna onthulde hij het opnieuw gemaakte naambordje “Petersburg”.

De ongeveer honderd toeschouwers kregen een heerlijk stukje oranjekoek, die door de bakker versierd was met een sfeervolle foto van het gebouwtje in avondlicht. Daarna kon iedereen Petersburg van binnen bewonderen, terwijl muziek uit de jaren 30 klonk. De originele collectezakjes hingen op de kapstok alsof ze nooit weggeweest waren. Ook een pijp lag klaar bij een blikje tabak om zó aangestoken te worden bij het lezen van een krant uit 1928. Vervolgens kregen de bezoekers in een grote partytent lekkere hapjes en een drankje, zodat de volgenden het gebouwtje in konden. Een aantal oudere bezoekers vertelden mooie verhalen van vroeger, toen zij catechisatie kregen in dit gebouw of vlakbij woonden.

Dat de huidige buurtbewoners ’s avonds in het gebouwtje de gebeurtenissen van de dag doornamen en dat het daarbij gezellig laat is geworden, geeft maar weer aan hoe deze mienskip van de Surhuizumermieden nog steeds leeft met dit prachtige gebouwtje als middelpunt.