Nijs

Hilde Alma 'Surhúster om utens'

Deze nieuwe rubriek in de Grutte Gelf kwam bij mij op toen ik, Beitske, aan het kijken was op social media. Soms kom je een persoon tegen van vroeger en denk je ’hoe zou het toch zijn met hem/haar’. Ik dacht dat is wel leuk voor in het dorpsblad, een oud Surhúster vragen hoe het nu met hem/haar gaat en dan maakt het niet uit waar diegene woont, in Nederland of het buitenland. Inmiddels had ik voor de Grutte Gelf zomereditie al contact gehad met twee personen die hier wel aan mee wilden werken. In deze editie een jonge vrouw die haar leven heeft opgepakt in een ander land.

Buurtbarbeque Bonhomme-, Deutechem- en Olivierstrjitte

Het was weer een vrolijke boel tijdens ons jaarlijkse barbecue van de bewoners van de Bonhomme-, Deutechem- en Olivierstrjitte.
We hadden wel een ongenode gast die genoot van de restjes van het vlees .
René de Boer was hier maar wat blij mee want dat scheelde hem weer een maaltijd voor z'n huisdier.

Bekijk alle foto's in de Grutte Gelf

Talentmiddagen op de JLS

Beste inwoners van Surhuizum en omstreken, 

We zitten inmiddels aan het begin van schooljaar 2023/2024. We kijken uit naar dit schooljaar, deze keer even specifiek gericht op de talentenmiddagen in het nieuwe schooljaar. 

Wat zijn de talentenmiddagen?
Elke vrijdagmiddag hebben wij op onze school de talentenmiddag. De leerlingen van groep 3 t/m 8, kunnen hierbij (de naam zegt het al) hun talenten misschien wel ontdekken. Of dit nou is in het leren koken, het kennismaken met een nieuwe sport of het maken van muziek. 

Een goed weidevogelseizoen loopt ten einde

“Voorzichtig durven we al terug te kijken op een goed weidevogelseizoen dat dit jaar ondanks de kou en het natte voorjaar niet veel later begon dan in 2022”, schrijft de verening Noardlike Fryske Wâlden. In het registratiesysteem van de BFVW is over heel Friesland 10% meer Grutto geregistreerd dan vorig jaar! Het lijkt erop dat de Grutto’s die als eerste aan de leg waren de beste resultaten boeken. De laatste grutto’s, maar ook de andere hoofdsoorten, hebben last gehad van de droogte.

Jonge kerkuilen

Vrijdagavond 14 juli was ik aanwezig bij het ringen van jonge kerkuilen. Onze buren hebben een uilenkast in de schuur en ik wilde graag eens zien hoe de uilen geringd werden, daarom vroeg ik of ik mocht komen kijken. 

Zo rond april, mei, was de ringer er voor de eerste keer geweest om te kijken naar de nestkast. Toen was er helaas nog niets te zien, de kerkuilen zaten in de kast. Nu, zo’n acht weken later, kwam hij weer de nestkast controleren. De ringer ging de zolder op naar de nestkast en zei dat deze helaas leeg was, jammer. 

Rianne Mozes Fries kampioen turnen

Op 22 januari en 19 maart heeft Rianne Mozes meegedaan aan de plaatsingswedstrijden turnen voor de Fries kampioenschappen. Voor Rianne was deze hele manier van wedstrijd draaien nog nieuw. Maar tijdens de eerste wedstrijd behaalde ze al toestelfinales op sprong en brug ongelijk. En tijdens haar tweede plaatsingswedstrijd nam ze het brons mee naar huis. Rianne heeft zich met de plaatsingswedstrijden geplaatst voor de Friese kampioenschappen.

Weer geslaagde Surhúster Kuier Ite & Geniete

En ook de 4de editie van de Kuier Ite & Geniete op zondag 2 juli met 233 deelnemers is weer geslaagd. Met een route die volgens sommige wandelaars nog weer mooier was dan vorig jaar. We horen veel enthousiaste reacties: ‘Je bent een kilometer van huis, maar je hebt geen idee waar je bent en ineens blijk je gewoon bij Koartwâld te zijn!’ of ‘Je hebt geen weet van de mooie plekjes en tuinen die je onderweg tegen komt.’, ‘Het is zo verrassend allemaal, geweldig!’.

Feanster 40

Niek Wassink (links) en Anke Pel-Joustra (rechts)

Het aantal deelnemers aan Feanster 40 in Surhuisterveen is in jaren niet zo groot geweest. Liefst 263 atleten hebben zich ingeschreven voor de 24ste editie van de triatlon op zondag 11 juni. Dat zijn bijna vijftig meer dan vorig jaar.

Bij de triatlon moeten deelnemers achtereenvolgens één kilometer zwemmen, dertig kilometer fietsen en negen kilometer lopen. De start is in zwembad Wettervlecke, de finish op De Kolk in het centrum van Surhuisterveen.

Pagina's